- średnica ok 26 cm
- wysokość ok 5 cm
- waga około 500g
- pakowane po 2 sztuki
Chlebek Turecki
Chlebek turecki, który jest wypiekany w tradycyjnym piecu piekarniczym, jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych wypieków w Turcji. Jest to rodzaj pieczywa, które jest chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i ma charakterystyczną kształt kolisty.
Proces produkcji chlebka tureckiego zaczyna się od przygotowania ciasta, które składa się z mąki, wody, drożdży i soli. Ciasto jest następnie wyrabiane, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Po wyrobieniu ciasto jest pozostawiane na pewien czas, aby podwoiło swoją objętość.
Następnie z ciasta formuje się chlebek, jest delikatnie uderzany na stole, aby usunąć nadmiar powietrza z ciasta i nadać mu jednolity kształt.
Chlebki są wypiekane na wysokiej temperaturze. Piec emituje intensywne ciepło, które sprawia, że chlebek szybko rośnie i nabiera chrupiącej skórki.
Po upieczeniu chlebek jest wyjmowany z pieca, aby ostygł i zahartował.
Chlebek turecki z tradycyjnego pieca piekarniczego jest gotowy do spożycia. Jest najsmaczniejszy, kiedy jest ciepły i świeży. Może być podawany jako dodatek do różnych dań, takich jak kebaby, sałatki czy zupy. Jest to nieodłączny element tureckiego doświadczenia kulinarnej podróży.
Składniki: mąka pszenna, woda, drożdże, tłuszcz roślinny, sól; (w zakładzie do produkcji wykorzystywane są jajka w proszku oraz sezam)
Wartość odżywcza: na 100 gram produktu
Wartość energetyczna [kJ] 964
Wartość energetyczna [kcal] 228
Tłuszcze [g] 1,9 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] 0,5
Węglowodany [g] 42,3 – w tym cukry [g] 1,4
Białka [g] 8,6
Sól [g] 0,8
Należy spożyć w ciągu:
- 3 dni od daty produkcji – produkt świeży
- 30 dni od daty produkcji – produkt zamrożony
Temperatura przechowywania:
- od +18stC do +22stC – produkt świeży
- od -18stC do -5stC – produkt zamrożony
KontaktzPiekarnia Drobnica chlebek turecki dobre pieczywo dobra bułka polska piekarnia pieczywo rzemieślnicze dla gastronomii gastronomia